Seçim Zamanı
Sevgili İş Ortaklarımız,
Bu başlıkla gelecek yılki normal veya bu yıl olabileceği konuşulan erken seçimi kastetmiyorum. Politik tablodaki değişiklikler elbetteki bizi etkiliyor, etkilemeye devam edecek. Ama benim kastettiğim seçim çok daha fazla sizlerle, şirketleriniz ile ilgili. Bu seçimi yapma gerekliliğini bir çok konudaki değişimler tetikliyor:
- Türkiye ile ilgili değişimler: Enlasyon ve faizler düşüyor. Ülkeye giren yabancı sermaye miktarı hızla artıyor. AB entegrasyon süreci işliyor. Cari açık hızla artıyor. Kayıtdışı yavaş, yavaş kayıtiçine alınmaya başlıyor. Makro ekonomik bir çok kritere göre Türkiye kalkınıyor, gelişiyor.
- İş dünyası ile ilgili değişimler: Paradan para veya stoktan para kazanma dönemi sona eriyor. Operasyonel karlılık, güçlü bir mali yapı ve kaliteli insan kaynağı ayakta kalmak için elzem hale geliyor.
Bu iki grup değişimde sizler gibi bilişim dünyasında faaliyet gösteren şirketleri de elbetteki etkiliyor. Bir de bizim sektör için tüm bunların üstüne teknoloji dünyasının kurulduğundan beri hiç dinmemiş değişim rüzgarı ekleniyor. Peki ne yapmak lazım, bir ara çok tutulan şarkının sözleri ile bize neler oluyor? Bir kere kim olduğuna, nereye gitmek istediğine (daha önemlisi nereye gitmek istemediğine), bunun için nelere sahip olduğuna ve nelerin gerekli olduğuna ve yolculuğun neresinde olduğunuza karar vermek gerekiyor. Dünyadaki strateji ile ilgili en önemli isimlerden Michael Porter ‘Strateji Nedir?’ sorusuna şu yanıtı veriyor: ‘ Ne yapmayacağınıza karar vermektir’.
Bir süredir sektör içi konuşmalarda ve sohbetlerde hep şu soruya yanıt aramaya çalışıyorum. Tüm bu değişiklikler ile beraber bilişim kanalında son kullanıcıya giden kaç tip oyuncu sağlıklı yapılar ve iş modelleri ile ayakta kalacak, başarılı olmaya devam edecek? Hem dışarıdan aldığım görüşler, hem de kendi düşüncelerim bana şunu gösteriyor; 1) Proje Firmaları- Kurumsal pazar, kamu ve büyük kobilerde faaliyet gösterecekler. 2) Perakendeciler- ev, ev ofis ve kobi pazarında faaliyet gösterecekler 3) Melezler- Özellikle Anadolu da küçük ve orta ölçekli kentlerde faaliyet gösterecekler
3. Grup adresledikleri pazardaki ölçek, işletme sermayesi ve kaliteli insan kaynağını elde tutma sıkıntıları nedeni ile net bir seçim yapmakta zorlanacaklardan ve iki işi değişen oranlarda bir arada yapacaklardan oluşuyor. Ama bir ölçek problemi ile karşı karşıya değilseniz, çok bir net seçimle karşı karşıyasınız, diğer 2 gruptan birine dahil olmalısınız demektir. 1. gruptaki proje firmalarından olup, belli konularda uzmanlığa, müşteri yönetim kalitesine, satış öncesi yeteneklerine, anahtar teslimi çözümler konusunda güvenilirliğe mi, yoksa 2. grup firmalardan olup metrekareye, lokasyona, lojistik yeteneklere, satın alma becerisine ve kategori yönetimine mi yatırım yapacaksınız? Her iki seçimin gerektirdiği mali kaynak yapısı, insan kaynağı profili ve kalitesi ve tabii ki iş modelleri (hacim, karlılık, masraf yapısı, vs) farklı.
Eminim bu yazıyı okuyan bir çok işortağı biz zaten bir alanda faaliyet gösteriyoruz, ne seçimi, ne zamanı diyordur. Ama ben bir çok işortağımızdan da biz perakende yanında proje işi de yapmak istiyoruz, ya da proje işimiz iyi gidiyor ama bir tanıdığın büyükçe bir dükkanı var, perakende işi de çok büyüyor, bir mağaza açsak mı niyetlerini duyuyorum.
Zaman kaynakları dağıtma, kararsız kalma ve aynı anda birden çok şey olma zamanı değil. Seçim zamanı…
Sevgilerimle,
Serdar Urçar
…