“Akıllı Şirket-3”
Bu dergiye yazdığım ilk yazıda ‘Küçük güzeldir’ ibaresini kullanmış ve içinde bulunduğumuz dönemin, yeni ekonominin küçük ama akıllı şirketlere her zamankinden daha fazla fırsat sunduğunun altını çizmiştim. Dolayısı ile bir önceki yazıda sorduğum soruyu kendim yanıtlayayım: Verimli, teknolojiyi etkin kullanır, strateji ve organizasyonu doğru, yani ‘Akıllı’, dolayısı ile ortaklarına artı değer yaratan bir şirket olmanın ölçek ile ilintisi yok! Neler ile ilintisi olduğunu ise bugüne kadarki yazılarımda irdelemeye çalıştım. Bunlar hedefler, strateji, organizasyon, ölçümleme ve ödüllendirme sistemleri gibi yapısal özelliklerin yanısıra önemli bir tamamlayıcıyı, kuvvetli bir kaldıraç etkisine sahip bir unsuru da içeriyordu; İletişim ve Bilgi teknolojilerinin etkin kullanımını.
Bu yazıda çeşitli iş ve teknoloji kullanımı ilişkisinde nasıl somut adımlar atabiliriz biraz onlara değinmek istiyorum. Buradaki temel niyetim olabildiğince küçük şirket gerçeklerini düşünerek somut adımlar listelemek:
Temel Adımlar
Bilgisayarlar ve Ağ Yapısı
Bugün en küçük şirketler de bile bilgisayar (lar) kullanılıyor. Dolayısı ile benim yok demenizi ihtimaller arasından kaldırıyorum, kaldırmak istiyorum. Bununla beraber hala bu bilgisayarları bir ağ üzerinden birbirine bağlamamış veya bu konuda çok eski ve yavaş çözümler kullanan firmalar olabiliyor. Benim ilk somut önerim öncelikle atıl teknoloji kullanmayan ve uygun hız, bant genişliğini sağlayan bir ağ yapısına kavuşmanız. Bunun en temel faydası şirketde üretilen ve gözden kaçırdığınız, sadece işi yapanın sahip olduğu bilginin, şirketin ortak aklının kullanımına açılması olacaktır. Bunu merkezi bir dosya, bilgi saklama kararı ile desteklerseniz akıllı şirketin hafızası, bilgi dolaşım sistemi yavaş yavaş oluşmaya başlar.
Dış Dünya ile İletişim (Internet)
Bilgisayarlarınız var, ağ üzerinden birbirleri ile konuşuyorlar ama dış dünyaya kapalılar. 21. yüzyılın en büyük buluşunu, iletişim devrimini, Internet’i ıskalıyorsunuz. Kurmuş olduğunuz ağı çevirmeli ağ (artık küçük şirketler için bile yeterli gözükmüyor), ADSL, kiralık hat vb metodları ile Internet’e bağlamanız, dünyanın en ucuz ve etkili iletişim metodu e-posta’yı kullanmanız, 7 gün 24 saat açık olacak dış yüzünüz Web sitelerinin olanaklarından yararlanmanız atmanız gereken ikinci somut adım. Bu adımla beraber şirketiniz çok daha etkili görmeye, işitmeye, algılamaya ve çok daha hızlı iletişim kurmaya başlıyor. Yukarıda saydığım Strateji ve Organizsyon gibi yapısal unsurları şirketinizin ruhu, karakteri farz edersek, bilgi ve iletişim teknolojileri ile beraber şirketin 5 duyusu oluşmaya başlıyor.
İş Çözümleri Yazılımları
Kurmuş olduğunuz ve etkili bir şekilde Internet’e bağladığınız ağınız üzerinde teknik gereklilikler için bir çok yazılım (Örn. İşletim sistemi, veritabanı yazılımı, güvenlik yazılımları, vs) koşuyor olacak. Bunlar için daha sonra değineceğim temel gereklilik ‘İş ve Teknoloji Danışmanı’ nızdan bilgi almak ve onların yönlendirmesi ile karar vermek en doğrusu. Ama yazılım konusunda sizin kesinlikle aktif bir şekilde karar alma süreci içerisinde yer almanız gereken parça sizin işinizi daha iyi yapmanızı sağlayacak olan yazılımın seçimi veya halihazırda kullandığınızın yazılımın şirketinizin karakteri, yapmak, başarmak istediklerine uyumu.
Bir sonraki sayıda kaldığımız yerden devam edelim. Sağlıcakla Kalın.