“Akıllı Şirket-4”
Evet, akıllı ve kazanan şirket olma yolunda ilerliyoruz. Geçen hafta bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımının akıllı şirket olma yolunda ne kadar önemli olduğu konusuna giriş yapmış ve somut adımları sıralamaya başlamıştık. Kaldığımız yerden devam ediyoruz:
İş Çözümleri Yazılımları
Bu konu hakikaten çok kritik. Bu nedenle geçen sayıda yazdıklarımın üstüne bir şeyler eklemek istiyorum. Sonuçta bu konuda yapacağınız seçim teknoloji alanında geri dönüşü en zahmetli ve masraflı yatırımlardan bir tanesi. Dolayısı ile ilk adımda olabildiğince doğru kararı vermelisiniz. Gereğinden fazla fonksiyonel ve pahalı bir yatırım ciddi bir sabit masraf yaratırken, gerekenden daha az fonksiyonel, yetersiz bir yatırım yakın zamanda şirket faaliyetlerinin yavaşlamasına ve ciddi iş kayıplarına yol açabilir. Bu konuda üretici firma, varsa sizdeki uzman elemanlar, teknoloji konusunda beraber çalıştığınız firmanın bilgisi, kullananların tavsiyeleri vb. gibi tüm kaynakları karar alma mekanizmasında kullanmalısınız.
E- Ticaret (Internet)
Daha önce bilgisayarlar ve ağ yapısından hemen sonraki adımda, Internet’den 3. adım olarak, şirketin dış dünya ile hem yazılı, hem de görsel iletişim kurması anlamında söz etmiştik. Şu anda bahsettiğim adım bir öncekinden hem çok daha stratejik, hem de hayata geçirmesi daha zor. Ama rakipleriniz uyurken siz hayata geçirirseniz veya siz uyurken yerli ya da uluslararası rakipleriniz hayata geçirirse yarışın koşulları ve galip gelenleri bir anda değişebilir. Bu adımda Internet sizin için sadece bir iletişim kanalı olmaktan çıkıp, bir iş kanalına, ofise, mağazaya dönüşüyor.
Şu ana kadar yaptıklarınızla hem teknolojiyi şirket içinde kullanır, yazılım teknolojilerinin yardımı ile akıllanır, hem de dış dünya ile çok etkin iletişim kurar hale geldiniz. Şimdi yapacağınız Internet’de ki varlığınızı iş akışınızın bir parçası haline getirerek sanal ortamda aktif olarak iş yapmaya başlamanız olacak. Artık sadece görünür olmakla yetinmeyecek, Internet’den sipariş alır, bu ortamda döküman paylaşır, irsaliye, fatura gibi belgeleri elektronik olarak iletir, alır, ödemeyi direkt Internet’de alır veya ödeme yapıldı bilgisine direkt Internet’de ulaşır halde olacaksınız. ABD’den bir örnekle bir kurye şirketi iseniz (Fed Ex) müşterileriniz bir paketi size teslim ettikleri andan itibaren aldıkları bir takip numarası ile paketin her an nerede olduğunu görebilirler. Paket teslim alma talebi, ödeme vs gibi işlemleri tamamen Internet’e taşıyabilirsiniz. Paketin teslim edildiği andaki bir elektronik işlem ve sayısal imza ile anında paketin kime ve ne zaman teslim edildiği bilgisine ulaşabilirsiniz. Fed Ex yaptığı işi hemen hemen tüm aşamaları ile akıllıca Internet’e taşıdığı için kendi alanında en yüksek müşteri tatminini sağlayan şirketlerden biri.
Ülkemizdeki kurumsal şirketlerden en bariz örneği genel olarak bankacılık sektöründen verebiliriz. Bugün Türkiye’de bir Internet şubesi olmayan banka herhalde kalmadı. Siz de benim gibi bankanızın Internet şubesini etkin kullananıyorsanız fiziksel bir şubede yapılabilecek fatura ödeme, EFT, kredi kartı ödemesi, havale, virman, vs, vs tüm işlemlerin sanal ortamda yapılabildiğini biliyorsunuzdur. Şu anda herhalde bir tek para yatırma ve çekme işlemi kaldı. Çok yakında bilgisayarlara eklenecek bir takım ekipmanlar, “Smart Card” lar ve sayısal (dijital) para ile bu konuda hızla çözülecek. İşte size mükemmel bir E-Ticaret örneği. Bankalar tüm iş akışlarını Internet’e taşıyorlar, müşterileri çalışanları haline geliyor, buna rağmen memnuniyetleri inanılmaz artıyor, işlem masrafları düşüyor ve bu düşüş direkt olarak müşteriye yansıyor. Tabii tüm bankalar Internet şubelerini aynı anda açmadı ve bu işte ilk başarılı örnekleri yaratan bankalar ciddi bir rekabet avantajı yakaladılar ve bundan hala yararlanıyorlar.
Bir sonraki sayıda orta ve küçük boy şirketlerde E-Ticaret adımı ile devam ediyor olacağız.
Sağlıcakla kalın…