“Akıllı Şirket-6”
Küçük ve orta boy şirketlerde E-Ticaret konusuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Tam bu konu üzerine eğilmişken geçen hafta sonu Eskişehir’de düzenlenen Biltek- 2005 kongresine katılma ve bir panelde Turkticaret.net yetkilileri ile beraber olma şansını elde ettim. Benim de takip ettiğim kadarı ile Turkticaret.net Türkiye’de elektronik pazaryeri uygulamaları ve KOBİ’lerde E-Ticaret konularında en uzman ve bilinen şirketlerin başında geliyor. İşin en önemli tarafında da elimizde bu konuda hiç olmayan yerel verileri birinci elden takip ediyor.
Bu arada yeri gelmişken Eskişehir’de ilk Uluslararası Bilişim Kongresini düzenleyen TBD Derneği Eskişehir şubesi ve tüm yetkililerini tebrik ederim. Panel boyunca konuştuğumuz konu olan Türkiye de bilişim bilinci, kültürü oluşması yolunda özellikle Anadolu da düzenlenen bu tip aktivitelerin çok büyük önemi ve olumlu katkısı var. Umarım bu organizasyon yapılmaya devam eder, katılımcı sayısı artar ve çeşitlenir.
Geçen hafta kaldığımız yerde Kayseri’deki bir matbaanın uygulamalarından bahsetmiş ve bu tip bir iş yapış biçimi için çok yüksek bir yatırım gerekmediğinden, asıl gerekli olanın doğru vizyon ve teknolojiyi doğru kullanma bilinci, kültürü olduğundan dem vurmuştuk. İşte Eskişehir’de bu konuyu konuşurken Turkticaret.net yetkilileri elektronik ortamda ticaret yapma açısından dünyanın nasıl gerisinde kaldığımızı rakamlarla ortaya koydular. Şu an için pozitif bir gelişme gibi görünen yeni ticaret kanunu ve bu kanundaki E-Ticaret’e bakış açısını da gündeme getirdiler. Orada maalesef öğrendim ki yeni kanun düzenleyici, teşvik edici unsurların çok ötesinde yasaklama, ceza unsurları içeriyor. Bu konuda uzman değilim ve çokca o toplantıda duyduklarıma dayanıyorum. Ama zaten Türkiye’de öcü gibi görünmesinden şikayet ettiğimiz teknoloji ve E-Ticaret gibi konularda cezaları, teşvik mekanizmalarının önüne yerleştirirsek teknoloji kullanma kültürü konusunda çok zorlanacağız demektir. Umarım bu yorumum eksik ve karamsardır. Eksiklerim varsa eğer tamamlamayı uzmanlara bırakıyorum.
Konunun düzenlemeye ait, kanuni yanlarını bir yana bırakıp tekrar iş açısından odaklanmaya çalışalım. Türkiye’de ki e-ticaret uygulamalarını genel olarak ikiye ayırmak mümkün gibi gözüküyor:
- Tamamen elektronik ortamda (Internet) faaliyet gösteren şirketler
- Fiziksel ortamda faaliyet gösterirken elektronik ticaret metodlarından değişik seviyelerde yararlanan şirketler
ABD’de bir dönem yaşanan Internet de iş çılgınlığı aynı şiddette Türkiye’ye yansımadığı için aslında bir anlamda şanslı sayılırız. Bir kaç tane hatırı sayılır örnek dışında burada ortadan kaybolan ciddi sayıda şirketden, yokolan yatırımlardan bahsetmemiz söz konusu değil. Tam da aynı dönemlerde ülkemizde faaliyete başlayan bir şirket benim bu konuda ilk aklıma gelen örnek oluyor genellikle. Bu şirketin oluşturduğu ve ticari faaliyetini yürüttüğü sitelerden biri de www. ideefixe.com. Ideefixe için Türkiye’nin Amazon’u desek abartmış olmayız herhalde. Uçtan uca bir e-ticaret örneği gösteren şirket olarak tanımlayabileceğimiz Ideefixe pazara getirdiği ürünleri Internet’de sunuyor, yönlendirme/ bilgilendirmeyi Internet’de yapıyor, siparişi aynı ortamda alıyor ve en önemlisi tahsilatı da Internet’de gerçekleştiriyor. Yani normal ticaret içerisindeki fazların teslimat hariç hepsi elektronik ortamda gerçekleşiyor. Teslimat hizmeti de anlaşmalı kargo şirketleri üzerinden benim takip ettiğim kadarı ile Türkiye’de her noktaya ulaşıyor. Tabii hediye paketi yaptırmak da mümkün, sipariş verirken hangi ürünlerin hediye paketi olacağına karar verin yeter.
Tabii Ideefixe tamamen sanal ortamda gerçekleşen işlemlerde yakaladığı maliyet verimliliğini fiyatlarına yansıtıyor ve hemen hemen her üründe fiziksel rakiplerine göre avantajlı fiyatlar sunabiliyor. İşte size ülkemizden 100% bir e-ticaret örneği.
Bu arada yerimizde bitti, bir sonraki sayıya kadar,
Sağlıcakla kalın…