Kritik Sorular-2
Bir önceki yazıda şirketimizin yönünü, seçimlerini ve makro hedeflerini belirlemek ya da gözden geçirmek ve gerekiyorsa yenilemek için kendimize hangi kritik soruları sormamız gerektiği üzerinde durmuştuk. Ama önemli kararlar bu 3 ana grupla bitmiyor, sadece başlıyor. Vizyon, Misyon ve İş Hedeflerimizi belirledikten sonra aşağıdaki akışla ilerlersek uçtan uca bir yapı oluşturma başarısını gösterebiliriz:
Strateji
- Strateji en temelde seçim yapmamızı içeriyor. Eski bir ordu komutanı gibi elimizdeki kuvvetleri (iş dünyasında kaynakları) nereye sevk edeceğimiz, nasıl ve ne zaman kullanacağımız gibi sorulara (yani seçimlere) vereceğimiz yanıtlar stratejilerimizi belirler.
- Dolayısı ile belirlediğimiz vizyon, misyon ve hedeflere göre nasıl stratejilerimiz olacak? Nasıl satacağız, hangi yol ve metodlarla pazarlama yapacağız, nasıl bir dağıtım ağı ve yönetimi seçiyoruz, finansal yönetim bağlamında neleri yapacağız, nasıl bir insan kaynakları politikamız olacak, en önemlisi nasıl bir teknolojik alt ve üst yapımız olacak ? (Örneğin direkt mi, indirekt mi satış, kitlesel pazarlama mı, 1:1 pazarlama mı, kaç seviyeli bir kanal yapısı, sahip olunan mı, dışkaynak olarak alınan mı bir lojistik yapısı, özkaynaklarla mı büyüme, yoksa kredi kaldıracından yararlanma mı, az sayıda ama maliyetli insan kaynağı mı, karma bir insan kalitesi ve maliyet yapısı mı, kapalı ve terzi işi teknolojilere mi, yoksa açık ve esnek teknolojiye mi yatırım yapacağız, vs)
Organizasyon/ Yapı
- Belirlediğimiz veya yenilediğimiz stratejileri hayata geçirecek doğru organizasyona sahip miyiz? Kuruyor muyuz? Gerekli değişiklikleri yapıyor muyuz?
- Neyi kurmamız, ya da nelere değiştirmemiz gerektiği konularında kararlarımız net mi? Endüstri’de ki başarılı yapıları inceledik mi, İK danışmanlığı yapan şirketlerden destek aldık mı, içeride bu konuya ışık tutacak yeterli iç yorumu, görüşleri topladık mı?
- Hangi fonksiyonlar gerekli, hangilerine göreceli daha fazla kaynak ayıracağız, hangi yetenek ve becerileri içimizde tutacağız, hangilerini dış kaynak olarak alacağız?
- Teknoloji kullanımından doğacak kaldıraç, verimlilik etkisini nasıl maksimize ederiz? Kurulan organizasyona göre en etkin teknoloji kullanımını nasıl sağlarız?
Ölçümleme/ Ödüllendirme
- Tüm belirlenenlere göre şirket, fonksiyonel takımlar ve bireyleri hangi metrik ve kriterlerle ölçmeliyiz?
- Bu metrik ve kriterler stratejilerimiz ve organizasyon yapımız ile 100% uyumluluk gösteriyor mu?
- Bunları ölçebilecek sistemlerimiz var mı?
- Ölçtüklerimizi nasıl ödüllendireceğiz?
- Rakamsal ölçülemeyen ya da tam olarak ölçülemeyen hangi hedefleri koyacağız, bunları nasıl ödüllendireceğiz?
Bu 6 başlıktaki sorular, yanıtlar ve dolayısı ile kararlar bir şirketin uçtan uca yapısını oluşturacak ana faktörleri bence oluşturuyorlar. Bir de tabii sürekli yenilenme, adapte olabilme yeteneği var. Bu günümüz şirketleri için bütün koşullar tamam da olsa, her an değişen rekabet şartları yüzünden belki de en önemli hayatta kalma yeteneği. Onu da “Akıllı Şirketler” becerebiliyor. Akıllı şirket olma konusunu da gelecek yazıya bırakalım.
Bir sonraki sayıya kadar sağlıcakla kalın.