Oca01
Kritik Sorular
0 Comment/
Bir önceki yazıyı gelecek adımları için kendimize soracağımız önemli soruları belirleme fikri ile bitirmiştik. Tabii ki iş önemli soruları belirlemekle bitmiyor, bunlara verilecek yanıtlar da şirketimizin eksenini belirliyor. Bu ekseni belirlemek için sorularda ve yanıtlarda (yani kararlarda) aşağıdaki akış ve gruplamanın doğru olduğu varsayımına dayanırsak:
Vizyon
- Şirketimizin faaliyet gösterdiği endüstri (Örn. Otomotiv Yan Sanayii, Konfeksiyon, vs) Dünyada ve Türkiye’de nereye gidiyor? Önemli trendler nelerdir, neler değişiyor, başarı faktörlerine etkileri ne oluyor?
- Ülkenin politik, ekonomik ve sosyal durum analizinde neler değişiyor? Hangi trendler beliriyor, kuvvetleniyor, güç yitiriyor?
- İçinde bulunduğumuz sektörle etkileşim içinde bulunan sektörlerde neler oluyor, bunlar bizim sektörümüzde nasıl değişikliklere (örneğin fotoğraf makineleri ile bilgisayarların birleşmesi ile dijital kameraların doğuşu) yol açıyor?
- Bütün bu faktörlerle biz şirket olarak kimiz, nereye gidiyoruz, gelecekte ne olmak istiyoruz? (Örneğin biz giyimde yenilikçi tasarımlarımız ile insanların daha yaratıcı ve cesaretli olacakları bir dünya görüşüne inanıyoruz)
Misyon
- Yukarıdaki sorulara yanıtlarla ortaya çıkan şirket vizyonumuza uygun üst ve uzun vadeli hedef (Örneğin kendi kategorisinde 7 yılda Avrupa’nın toplam müşteri deneyimi ve sadakatinde ilk 5 firması içinde olmak) ne olmalıdır?
- Nasıl bir üst hedef hem hissedarları, hem çalışanları, hem de tüm çıkar ortaklarını tek gaye etrafında birleştirir, heyecanlandırır ve şirkete ardından gidilecek uzun vadeli bir perspektif sağlar?
- Nasıl bir üst ve uzun vadeli hedef şirketin içinde bulunduğu topluma ve bölgeye sosyal katkısını maksimize eder? (Örneğin daha sağlıklı bir sektör için işbirliği platformlarında var olma hedefinin misyonun bir parçası olması)
Hedefler
- Net olarak belirlenmiş Vizyon ve Misyon’a uyumlu olacak kısa ve orta vadeli (genelde bir mali dönem) hedeflerimiz ne olmalıdır?
- Bu hedefler kaç grupta (Örneğin Finansal, Operasyonel, Müşteri Memnuniyeti, Çalışan Memnuniyeti) toplanabilir, nasıl ölçülebilir, nasıl yönetilebilir?
- Bu hedeflerin şirketin tüm çalışanları (Çaycısından, Genel Müdürüne) tarafından benimsenmesi ve takip edilmesi nasıl sağlanabilir?
- Bu hedeflerin oluşturulması sürecine şirket çalışanları nasıl dahil edilebilir, bu hedeflerin hepsinin katılımı ve kabul etmesi ile oluşması nasıl sağlanabilir?
Şu ana kadar sıraladığım 3 grup soru şirketin genel rotasını belirlemek açısından en önemli karar alanlarını oluşturuyor. Rotayı belirledikten sonra o rotaya göre hareket etmek ve sonuçta arzulanan limana ulaştırmayı gerektiren çok önemli bir bölüm daha var tabii. Onu da yer itibari ile gelecek yazıya bırakalım.
Bir sonraki sayıya kadar sağlıcakla kalın.