Kimi Yönetiyorsun?
Kimi olacak, bana bağlı çalışanları dediğinizi duyar gibiyim. Bir yöneticinin en çok vaktini alan aktivitenin bu olduğu doğrudur. Ama bu kitlenin yanısıra iş hayatındaki herkesin yönetmesi gereken en azından iki kesim daha var. Bunlardan ilki kendisi ile aynı seviyede olan takım arkadaşları, diğeri de bağlı olunan yöneticiler. Ben burada daha çok yöneticinin doğru yönetilmesinin önemine değinmek istiyorum. Özellikle kurumsal ortamlarda bu yetkinlik iş tanımının bir parçası ve başarının gerek şartlarından biridir. Ancak zaman zaman ben de dahil, bir çok profesyonel bu gerçeği gözden kaçırır ve yöneticisi ile ilişkisini fazlası ile akışına bırakır.
Yöneticileri bu bağlamda kabaca üç gruba ayırabiliriz. “İş meraklıları”, “İş ve İnsan meraklıları”, “Ne İş, ne de İnsan, Kişisel Pozisyon meraklıları”. GE’nin efsanevi eski CEO’su Jack Welch son gruba giren yöneticiler için onları olabildiğince yok farz edin, ilişkiyi zorunlu minimum düzeye indirin ve işinize odaklanın diyor. Kendi iş hayatını anlattığı kitapta böyle bir yönetici ile olan ilişkisini ve ondan nasıl olabildiğince uzak durduğunu anlatıyor. Tabii bunu her zaman yapmak olanaklı değil ama benim de naçizane tavsiyem son gruba giren bir yöneticiye düştüyseniz, organizasyonda başka sponsorlarınız olmasını sağlamanız ve onlarla düzenli bir ilişkiyi devam ettirmeniz olacaktır. Bunun yanısıra güçlü ve deneyimli rehberler de mutlaka faydalı ve dengeleyici olacaktır. Tabii yapılan araştırmalar iş tatmininin %60-70 raporlanan lidere bağlı olduğunu gösterdiğine göre, bir yandan da olası yeni pozisyonlar için gözü kulağı açık tutmak lazım.
Benim gördüğüm kadarı ile iş hayatında en çok rastlanan yönetici grubu ilki; “İş Meraklıları”. Bu kişiler iyi niyetli şekilde işlerine bağlı, çalışkan, iyi sonuçlar almak için uğraşan ama profilleri veya tercihleri nedeni ile işin insan boyutunu ihmal edebilen yöneticiler. Rakamlar, sonuçlar, raporlar derken bire bir ilişkileri, rehberliği, kişisel gelişim desteklerini kısaca işin daha sanat tarafını ikinci plana itebiliyorlar. Böyle bir yönetici ile ilişki kurma, bire bir toplanma, belli aralıklarla performansı gözden geçirme gibi bir yapıyı kurmak için siz inisiyatif almalısınız. Düzenli toplantılar yapılmasını sağlamalı, yöneticiyi sürekli ve çift yönlü bir diyaloğun içine çekmeye çalışmalısınız. Bu çabalar mutlaka sonuç verecek, iki taraf için de daha sağlıklı ve geliştirici bir ilişki ortaya çıkacaktır.
Eğer “Hem İş, Hem de İnsan Meraklısı” bir yöneticiye düşmüşseniz, onunla çalışmanın tadını çıkarın. Mümkünse böyle bir liderle beraber büyümeye ve onun ekosisteminde kalmak için elinizden geleni yapın. En önemlisi geliştikçe ve öğrendikçe siz de böyle bir lider olun.